Stilladser til alle formål

Et stillads er umuligt at undvære, når man skal arbejde i højden - uanset om det er derhjemme eller på arbejdspladsen. Skal du i gang med at skifte tag, skifte en lampe midt i et rum, male træværk eller i gang med en større renovering af et hus, så er et stabilt stillads nødvendigt. Særligt ved større projekter og opgaver såsom når man laver tilbygninger, tag eller lignende kommer stilladser til sin ret. I nogle arbejdssituationer er en stige ikke nok og derfor kan et stillads være et godt alternativ.



FORDELE VED ET STILLADS


En af de helt store fordele ved stilladser er, at et stillads kan indstilles i højden og derfor kan du opnå den rette arbejdsstilling med et stillads. Du har mere bevægelsesfrihed med et stillads end hvis du stod på en stige, der skal rykkes, hvis du skal arbejde over et større område. Du opnår samtidig også god stabilitet og øget sikkerhed ved at anvende et stillads til dit projekt. Stilladser har en robust konstruktion og kan derfor sagtens bære din vægt samt dit værktøj. På den måde vil du have alt dit værktøj lige ved hånden. Stilladser kan findes i mange størrelser. Af stilladstyper kan nævnes foldestilladser, rullestilladser, bukkestilladser, tømrerstilladser og murerstilladser. Der findes derfor en stilladstype til ethvert formål.

Foldestilladser, som navnet antyder, er stilladser, der kan foldes sammen. Dette gør dem nemme at transportere og opbevare, da de ikke fylder så meget. Foldestilladser er ideelle til mindre byggeprojekter og reparationer, da de ikke kræver så meget plads. Rullestilladser er stilladser, der er monteret på hjul og derfor kan flyttes rundt. Dette gør dem velegnede til projekter, hvor der skal arbejdes på forskellige områder, eller hvor stilladset skal flyttes ofte. Rullestilladser er også nemme at samle og tage ned igen, hvilket gør dem velegnede til projekter, hvor der er behov for at ændre arbejdsområdet ofte.

Bukkestilladser er stilladser, der er designet til at bøje sig i midten, så håndværkere kan arbejde på skrå overflader såsom skrå tagflader. Bukkestilladser er stabile og sikre, men de kræver en vis mængde plads, da de er store og ikke kan foldes sammen. Tømrerstilladser er stilladser, der er designet til tømrerarbejde. De er ofte mindre og lettere end andre typer stilladser, hvilket gør dem nemme at flytte rundt på byggepladsen. Tømrerstilladser er også nemme at samle og tage ned igen, hvilket gør dem velegnede til projekter, hvor der skal arbejdes på forskellige områder.

Murerstilladser er stilladser, der er designet til murerarbejde. De er ofte større end tømrerstilladser, da de skal bære mere vægt. Murerstilladser er stabile og sikre, men de kræver en vis mængde plads, da de er store og ikke kan foldes sammen. Alt efter byggeprojekt, bør man vælge den stilladstype, der garantere dig de bedste arbejdsforhold som samtidig skaber sikkerhed og stabilitet.

VÆLG DET RIGTIGE STILLADS


Stilladser findes i forskellige varianter. Der findes både høje, lave, smalle og brede stilladser. Du finder også stilladser med forskellige funktioner. Alt efter projekt kan det være en idé at overveje, hvilket stillads man har behov for, for at kunne føre projektet til dørs. Du kan for eksempel vurdere, hvor høj stilladset skal være for at stilladset for at du kan udføre dine opgaver og om det skal være foldbart og med hjul, så du kan bruge stilladset til en lang række af forskellige opgaver. Du bør især også overveje, om stilladset skal kunne holde til mere end din egen vægt. Alt efter hvor meget værktøj du har brug for, bør du vælge et stillads, der både kan holde til din vægt og dit værktøj.

FAQ

HVAD ER FORMÅLET MED ET STILLADS?

Et stillads bruges til opgaver, der skal udføres i højden. Stilladset giver en stabil arbejdsplads i højden, hvor du har mulighed for at bevæge dig rundt. Stilladset er især nyttigt til byggeprojekter, renoveringer, vedligeholdelse eller reparationer i højden.



HVAD ER DE MEST ALMINDELIGE TYPER AF STILLADSER?

De mest anvendte typer af stilladser der findes er foldestilladser, rullestilladser, bukkestilladser og tømrer- og murerstilladser. Foldestilladser kan foldes sammen, hvilket gør dem nemme at transportere rundt. Rullestilladser er monteret på hjul og er dermed nemme at flytte rundt. Bukkestilladser er designet til at bøje på midten og gør det derfor muligt at arbejde på skrå overflader. Tømrer- og murerstilladser er designet til at tømrer- og murerarbejde.



HVAD SKAL MAN VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, NÅR MAN VÆLGER ET STILLADS TIL SIT PROJEKT?

Når du skal vælge et stillads til et projekt, bør du i første omgang afklare omfanget af opgaven. Der er forskel på, hvilket stillads du bør vælge alt efter om projektet foregår ét sted i en bestemt højde, eller projektet strækker sig over et længere område, så man får brug for et flytbart stillads. Derudover bør du overveje, hvilke behov der er til stilladset herunder hvilken max belastning det skal kunne bære.